5 tips als je hond moet afvallen  

Als je hond moet afvallen omdat hij overgewicht heeft ben je misschien al op de hoogte van de gevaren van overgewicht. 
– Diabetes 
– Hartproblemen 
– Longproblemen 
– Gewrichtsproblemen 
– Verlaagde immuniteit 
– Kortere levensverwachting 

Gelukkig ben je al op zoek naar tips voor het afvallen van je hond en zijn deze problemen dan ook te verhelpen en voorkomen door je hond te laten afvallen. Afvallen voor honden werkt anders dan bij mensen, dus lees onze tips om je hond verantwoord te helpen afvallen. 

 

1. Meer beweging

Honden bouwen hun uithoudingsvermogen op, net als sporters. Als je gewend bent om dagelijks een half uur te wandelen, is het tijd om dat bijvoorbeeld uit te breiden naar een wandeling van 45 minuten.

Zoek in de interesse van je hond een actieve sport die je (samen) kan gaan doen. Dat kan apporteren of frisbeeën zijn, maar ook samen fietsen, skaten, dansen, of hardlopen. Als je samen een activiteit doet vergroot dat gelijk jullie band. Zwemmen is ook een gezonde sport voor honden, zeker als hij al ouder is of last heeft van gewrichten of blessures. 

2. Meten is weten 

Meet je het voer voor je hond altijd netjes af? Dat is wel een goed idee want dat weet je zeker dat je hond voldoende binnenkrijgt. Hoeveel je hond mag eten staat aangegeven op de verpakking van het voer. En vergeet niet om de dagelijkse hoeveelheid snoepjes, snacks en beloningen eraf te halen! Sommige honden krijgen op die manier namelijk toch nog veel te veel extra eten binnen. 

Voorbeeld:
Hond gewicht is 25 kilo 
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voer (bij normale activiteit) is dan 340-350 gram 
Hoeveelheid dagelijkse beloning snoepjes, snacks etc is 120 gram 

230 gram voer is dan genoeg als dagelijkse hoeveelheid voer voor deze hond! 
230 gram voer = 350 gram (voer) – 120 gram (snoepjes) 


Het lijkt saai en wel erg streng, maar honden zijn van nature opportunisten en dat betekend dat als ze iets lekkers aangeboden krijgen ze het gelijk op zullen eten omdat ze niet weten wanneer ze weer kunnen eten. Honden kunnen daarom maar blijven eten, hoeveel je ze ook geeft. 

3. Gewicht bijhouden 

Je hond regelmatig wegen en het gewicht opschrijven geeft duidelijkheid en kan motiverend werken. Het bijhouden van het gewicht van je hond zorgt ervoor dat je beter weet wat je doet en kan je het voedingsplan goed afstemmen op de behoeften van je hond.

Je dierenarts kan je hier ook bij helpen en je hebt gelijk professionele hulp bij het dieetplan van je hond. 

4. Advies

Vraag je dierenarts om advies bij het dieetplan. Hij kan je helpen wegen en een gezonde aanpak adviseren. Ook kan je dierenarts je leren hoe je bijvoorbeeld aan de ribben kan voelen of je hond nog teveel vet heeft en wat wel gezond is voor je hond. 

5. Dieetvoer

Er bestaat speciaal dieetvoer voor honden. Dat is belangrijk omdat honden niet zomaar minder voer mogen krijgen en niet te snel teveel mogen afvallen. Van dieetvoer hoef je je hond niet minder voer te geven en zorg je dat je hond op een verantwoorde manier afvalt. 

Geef nooit je hond zomaar minder voer om zo zelf een dieet te creëren. Het is gevaarlijk om je hond maar de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te geven want zo loopt hij alle belangrijke voedingsstoffen mis. Als gevolg kan je hond meer gaan bedelen, ander eten gaan zoeken of zelfs agressief worden. Kies liever voor een dieetvoer wat speciaal voor het afvallen van honden is ontwikkeld. 

Het dieetvoer van Vigor & Sage is veilig om te geven als je hond moet afvallen. Het unieke kruidenmengsel stimuleert natuurlijk afvallen en kalkoen bevat veel proteïne en weinig vet. Je hond zal niet eens merken dat hij op dieet is omdat het voer zo lekker is!